RETORIK!

16.03.2015 18:39

I period 5, som startade förra veckan, jobbar vi med retorik. Retorik är - lite förenklat - konsten att tala och lyssna. Under det första passet fick ni blunda och tänka på en bra talare, alltså en farmor, kompis, kändis, förskollärare som ni tycker är bra på att tala. Jag frågade varför ni tror att det var just dessa personer ni kom att tänka på; vad gör dem bra? och skrev upp era svar i 3 spalter:

 

Ethos: det vill säga spalten längst till vänster, innehåller sådant som är kopplat till talaren. Är talaren trovärdig eller intressant, då har den starkt ethos. Att jobba med ethos innebär att motivera lyssnarna att lyssna på just dig. Varför talar just du om det här?

Logos: mittenspalten, innehåller sådant som är kopplat till att få lyssnaren att förstå. Alltså, att jobba med logos innebär att jobba med tydligheten och med att få lyssnaren att faktiskt förstå vad det är du säger.

Pathos: spalten till höger, handlar i sin tur om att få lyssnaren att känna något, att bli berörd av det du har att säga.

 

Samtliga dessa tre kan du stärka genom att jobba medvetet med t.ex. din röst, innehållet i talet och kroppen. Också hjälpmedel som bilder eller PowerPoint kan stärka Ethos, Logos och Pathos.